Wszystkie składniki:
1. Kasza KUSKUS - jej przygotowanie zajmie nam kilka minut
2. Słonecznik
3. Mix sałat
4. Jogurt naturalny
5. Jajko
6. Ketchup
7. Kiełki
8. Tofu
9. Pomidory w puszce
10. Przyprawy
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
- mix sałatek
- kiełki
- słonecznik
- opcjonalnie jajko
Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebujemy:
- 2 łyźki jogurtu naturalnego
- łyżke ketchupu
- czosnek niedźwiedzi bądź zwykły
Czekamy jeszcze tylko na jajko :)
Jajko się wciąż gotuje, dlatego teraz przejdziemy do przygotowania tofu.. Tofu to nieoceniony składnik nowoczesnej kuchni, nie tylko wegetariańskiej. Bogactwo wapnia, roślinnych fitohormonów, sojowych substancji pomagających w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, sprawiają, że tofu uznane jest za jeden z najzdrowszych produktów. Idealne proporcje zawartości białka do niskiej kaloryczności sprawiają, że tofu zdobyło popularność także wśród autorów diet odchudzających.
Kroimy tofu w kosteczkę i panierujemy w bułce tartej.
Następnie zaczynamy smażyć
Jajko już na pewno się ugotowało, dodajemy jajo do sałatki:
Z racji tego, że najmniej czasu zajmuje nam przygotowanie kaszy, przyrządzamy ją na samym końcu. Jej przygotowanie jest banalnie proste, do miseczki wsypujemy 3-4 łyżki kaszy KUSKUS i zalewamy ją wrzątkiem 0,5cm ponad kaszę.
Po chwili nasza kasza jest gotowa,dla pewności rozgniatamy ją jeszcze widelcem.
Nasze danie jest już prawie gotowe. Ostatnią czynnością będzie przygotowanie sosu do kaszy. Wystarczy rozgrzać patelnie dodać pomidory z puszki, doprawić wedle uznania(pieprz, czosnek) posypać serem mozarella i danie gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do kulturalnego komentowania.